• 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

THURAYA rendszer ismertető

A Thuraya távközlési vállalat mobil műholdas telefon és adatátviteli szolgáltatásokat kínál, három kontinens (Európa, Ázsia és Afrika) nagy területén. A Thuraya szolgáltatási területén a szolgáltatásokat kombinált (műhold/GSM/GPS) készülékekkel vehetjük igénybe.

A Thuraya céget 1997-ben alapították az Egyesült Arab Emirátusban, részvénytársasági formában működik. A Thuraya részvényesei között találunk 18 ismert mobil-szolgáltatót és befektetési vállalatcsoportot is (többek között a Boeing tulajdonában álló Hughes-t).

A rendszer felépítése:

A Thuraya-1 műholdat szállító Sea Launch Zenit-3SL rakétát 2000. október 21-én lőtték fel az a Csendes-óceán közepéről, az egyenlítő magasságában. Ez volt a valaha felbocsátott legnagyobb súlyú kereskedelmi rakomány, illetve az első kereskedelmi műhold, ami digitális nyaláb-formázást használt. A Thuraya 2001 során fokozatosan terjesztette ki kereskedelmi szolgáltatásait számos országban.

A Thuraya-2 műholdat 2003. június 10-én lőtték fel, így nővelve a lefedettségi területet és a kapacitást.

Thuraya műholdThuraya műhold

A Thuraya-3 műholdat a Boeing Satellite System vállalat építette és 2008. január 15.-én állították geoszinkron pályára a nyugati hosszúság 154°-án.

A Thuraya mobil műholdas rendszert a Boeing Satellite System (régebbi nevén: Hughes Space and Communication International, Inc, azaz HSCI) építette ki, mintegy 1 milliárd USD értékben. Tervezett élettartama 12-15 év. A Thuraya-1 és 2 műhold a Keleti 44°-s geostacionárius pályán van.

A Thuraya rendszer úgy lett tervezve, hogy mindkét műholdas és a GSM környezetben hatékonyan működjön. A rendszer a hálózati erőforrások igény szerinti rugalmas menedzselését teszi lehetővé az erőforrások újraelosztása révén. Ez teszi lehetővé a lefedettségi terület módosítását is, még a jövőbeni fellövések figyelembevételével is, illetve a teljesítmény optimalizálását azokon a területeken, ahol nagyobb az igény a szolgáltatásra (több felhasználó koncentrálódik).

A Thuraya mobil készülékek a GSM telefonokhoz hasonlíthatók mind méretben és megjelenésben, mind hangminőségben.

Frekvenciák:

Földről az űrbe: 1626.5-1660.5 MHz Űrből a Földre: 1525.0-1559.0 MHz

Thuraya ország-kód: +88216


Thuraya lefedetttségThuraya lefedetttségTovábbi információ a THURAYA honlapján érhető el.