• 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Spectra SP60 vevő RTX teszt!

2016.08.05.

„A GNSS technológia mellett […] az RTK korrekciók szolgáltatásának módja szintén folyamatosan fejlődik. A legkorábban, vevőpároknál (vagy esetleg több vevő közt) alkalmazott URH-s adatátvitelt, követte/kiegészítette a hangalapú, GSM-en keresztüli adatközlés. Mindkettőnek megvoltak/megvannak a maguk előnyei és korlátai.”

„Aztán az ország egész területét felölelő fix telepítésű GNSS referenciaállomások hálózata, illetve a mobilnetes telekommunikációs szolgáltatások robbanásszerű kiépülése lehetővé tette, hogy interneten keresztül töltsünk le korrekciókat, valamely szerverről (pl.: FÖMI, vagy a GPSCOM Kft. egybázisos korrekciója). Gyakorlatilag, a terepi cm-es geodéziai megbízhatóság eléréséhez, már nincs feltétlen szükség saját bázisvevőre, mindössze egy adatkártyára a rover oldalon… nomeg, jó adag szerencsére,[…] mert bizony a hangzatos reklámok ellenére, nagyon sok helyen elégtelen a szolgáltatók adatforgalmi lefedettsége.”

„Természetesen, ez enyhíthető, ha kis hazánkban fellelhető valamennyi mobilcég kártyájából tartunk magunknál egyet. (Ez persze rögtön három előfizetési díjat, állandó kártya- és mérési konfiguráció cserélgetést von maga után.)”

„Úgy tűnik, az utóbbi időben a rossz mobilnet lefedettség sem lehet többé akadály! Több nagy műszergyártónál jelent meg már egy új szolgáltatás: az RTK korrekció egyenesen az égből érkezik; […] ezt a szolgáltatást […] a Trimble-nél CenterPoint RTX-nek hívják.”

A GPS-t akarok! weboldal szerkesztőségének lehetősége nyílt kipróbálni a Spectra SP60 vevőnket, ami pontosan azoknak a műszereknek a családjába tartozik, amelyek képesek az ilyen égi korrekciók vételére!
„Mivel Spectra Precision eszközről beszélünk, nem meglepő, hogy mindenféle Trimble huncutság elérhető benne. Így tehát az RTX is.[…]”

„Az RTX egy, a Trimble egész világra kiterjedő, földi műholdkövető rendszerére (Global Tracking Station Network) támaszkodó szolgáltatás.
Ezeknek a földi állomásoknak az adatait egy központi rendszer (Control Center) tárolja és szolgáltatja. Egyrészt egy fix IP című szervernek, ahonnan az általunk is megszokott módon, GPRS-en keresztül tölthető le a korrekció. Másrészt, ezek az adatok feltöltésre kerülnek az »L-Band« kommunikációs műholdra, ahonnan aztán lesugározva az előfizetők élvezhetik a szolgáltatást. […]”

„Az RTX legfőbb erénye a globalitása. Lényegében bárhol a világon bekapcsoljuk GNSS vevőnket, némi inicializálás után – ez hozzávetőlegesen 30 perc – 4cm-es vízszintes megbízhatósággal tudunk dolgozni.[…]”

„[…] Mint írtam, a szolgáltatásnak két ága van.
A mobilneten történő korrekció letöltés és a műholdas megoldás. Az előbbi az, ami teljes világszintű lefedettséget vállal (viszont itt függeni fogunk a helyi mobilszolgáltatóktól).
Az utóbbi, a telekommunikációs műhold pályájához van kötve. Az alábbi lefedettségi térképeken látszik a zongorázható különbség.”

„(Fentről lefelé: Trimble RTX műholdas szolgáltatásának, a Trimble RTX mobilnetes szolgáltatásának és a Trimble RTX FAST szolgáltatásának lefedettségi térképei)”
„A műholdas RTX szolgáltatásnak van, egy un. RTX FAST változata is. Ennél a Nyugat- és Közép Európában alkalmazható megoldásnál, az inicializálási idő jóval kevesebb az írt 30 percesnél, <5 percre tehető.
Tesztjeim során azt tapasztaltam, hogy e tekintetben a világ boldogabbik feléhez tartozunk és ez a néhány perces inicializálási idő ránk is vonatkozik!”

Ez úton is köszönjük a GPS-t akarok! weboldal szerkesztőségének a lehetőséget, hogy a műszert alapos tesztelésnek vethettük alá, melyről kimerítő írás született!

A cikk teljes hosszában a GPS-t akarok!honlapján érhető el.

Kapcsolódó anyagok

A Spectra Precision T41 Adatgyűjtő külső behatásokkal szembeni védettségi fokozatát (IP) az eddigi IP65 osztályból IP68 osztályba minősítették! A kézi készülék bizonyította ellenállóságát, így bizonyítottan porhatlan és vízhatlan, tehát a por és homok nem képes bejutni a készülékbe, valamint víz alá… Tovább

Trimble korrekciós szolgáltatás

2014. november 3. A Spectra Precision bejelentette, hogy a ProMark™ 700 GNSS vevőkészülék immáron támogatja a Trimble® RTX™ (Real-Time eXtended) korrekciós technológiát. Megismételhető, centiméter-pontos mérés világszerte! Tovább

Kapcsolódó termékek

SP60 GNSS vevő

A Spectra Precision SP60 a GNSS vevők új generációja. Nagy fokú alakíthatóságával, bármilyen felmérési munka alkalmas eszköze lehet!