• 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

GPS területmérés

Összehasonlít
GPS vevőkészülék vásárlása előtt érdemes végig gondolni, hogy csak területmérésre vagy parcellahatár kitűzésre és területmérésre van szükségünk.

Amennyiben csak precíz területmérésre szeretné használni GPS készülékét és nem gond ha a valósidejű átlagos pontosság 2-3m (2D RMS, nyílt terep), akkor a legideálisabb opció Önnek az utófeldolgozásos területmérés. Az utófeldolgozás egy egyszerű és hasznos megoldás, mellyel felmért pontjaink koordinátáit utólag az irodában könnyűszerrel pontosíthatjuk. Ebben az esetben nincs szükség a drágább, de valósidőben méter alatti pontosságot elérő készülékekre. Mivel a 2-3 méteres hibával rendelkező GPS (MobileMapper 10) is képes utófeldolgozással akár az 1 méternél jobb abszolút pontosságra valamint a toleranciaszorzó értéke is határon belüli.
De pontosan mi is az utófeldolgozás: terepen mérés közben a készülék nyers műholdadatokat gyűjt. Melyeket bázisadatokkal együtt egy irodai szoftverbe betöltve lehet utófeldolgozni. A bázisadatokat a GPSCOM Kft. ingyenesen szolgáltatja ügyfeleinek FTP oldaláról a saját Budapesti bázisállomásáról. A MobileMapper Office 2.1 térinformatikai és utófeldolgozó program szintén ingyenesen hozzáférhető partnereink számára.
A területmérés pontossága nagyon fontos a különböző területalapú támogatások igénylésénél.

A GPS mérés pontosságát rontó tényezők:

 • a fákról ,házak vagy nagy fém felületek oldaláról visszaverődő GPS jelek (multipath),
 • a műholdak száma és elhelyezkedése (minimum 5 műhold, PDOP max 3),
 • a korrekciós bázisállomástól való távolság,
 • az ionoszférikus aktivitás (napsütés, napviharok),
 • a troposzféra helyi víztartalma (felhők),
 • a felhasználói hibáktól , pl a készülék helytelen tartása.

Területmérési példa Mobilemapper10 készülékkel:
Utófeldolgozás előtt, valósidőben
Területmérési pontosság: 3%
Toleranciaszorzó: 1.20 méter
Parcellahatár utófeldolgozás után
Területmérési pontosság: 0,1%
Toleranciaszorzó: 0.03 méter


Területmérési példa MobileMapper100 készülékkel:
Utófeldolgozás előtt, valósidőben
Területmérési pontosság: 0,22%
Toleranciaszorzó: 0.05 méter


Parcellahatár utófeldolgozás után
Területmérési pontosság: 0,10%
Toleranciaszorzó: 0.03 méter
Az alábbi videó bemutatja az utófeldolgozás egyszerű menetét:

Utófeldolgozás bemutatása


A MobileMapper 100 utódja a MobileMapper 120, mely már tartalmazza az Ahstech legújabb fejlesztését a Z-Blade technológiát. A műhold jelek optimális felhasználásának köszönhetően, fedettebb terepen is biztosabb pozíciót kapunk.

Mérési pontosság belső antennával, nyílt terepen:


A területméréshez elengedhetetlen egy jó program, mellyel minél egyszerűbben felmérhetjük területeinket. Az Ashtech GPS vevők számos szoftverrel kompatibilisek: MobileMapper Field, Fast Survey, Digiterra Explorer V6, IGO 8, Google Map, Topoexplorer valamint további Windows Mobile 6.5 kompatibilis programok.

Területmérésre a következő programokat ajánlanánk:

 • ASHTECH MobileMapper Field: Könnyen megtanulható térképező szoftver, magyar menürendszerrel. Adatgyűjtésre kiválóan alkalmas, korlátlan mennyiségű leíróadat tölthető be. Fényképek készítésével lehetőség van rögzíteni a felmért objektumokat. Térképek, légifotók megjelenítésével egyszerűsíthető a terepi munka. A program képes kezelni a magyar Egységes Országos Vetületi rendszert (EOV), számos egyéb koordinátarendszerrel együtt. Nyersadatgyűjtés utófeldolgozáshoz. Ingyenes asztali szoftver, amely utófeldolgozásra is képes. Betölthetőek többek között SHP, JPG fájlok. Lehetőség van az adatokat kml formátumba exportálni, melyet meg lehet Google Earth-ben jeleníteni.
 • Digiterra Explorer V6: A legelterjedtebb magyarnyelvű térinformatikai adatgyűjtő program, mellyel korlátlan mennyiségű leíróadattal jellemezheti felmért objektumait. Gps navigáció térképen vetületi és földrajzi koordináták alapján. A program képes kezelni a magyar Egységes Országos Vetületi rendszert (EOV), számos egyéb koordinátarendszerrel együtt. Nyersadatgyűjtés utófeldolgozáshoz. Irodai szoftverével tovább elemezhetőek, módosíthatóak a felmért adatok. Betölthetőek verziótól függően SHP, DWG, DGN, DXF, JPG, TIFF fájlok. Lehetőség van adatokat Google Earth-ben megjeleníteni.

Feladat és ajánlott eszköz:

 • Szeretném tudni parcelláim területét 1,2%-os átlagos pontossággal (MobileMapper 10)
 • Szeretném tudni parcelláim területét 0,1%-os átlagos pontossággal (MobileMapper 10+utófeldolgozás)
 • Szeretném tudni parcelláim határait 1 méter alatti pontossággal és területüket 0,1%-os átlagos pontossággal (MobileMapper 120)
 • Szeretném tudni parcelláim határait 2-3 centiméter alatti pontossággal és területüket 0,01%-os átlagos pontossággal (MobileMapper 120+RTK)