• 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

2-3 cm

Összehasonlít

Ehhez a pontossághoz már geodéziai vevőre van szükség, amely képes fogadni RTK korrekciót. A következőkben felsorolt készülékek mind képesek a centiméterszintű helymeghatározásra.
A MobileMapper 100 és a ProMark 200 készülékeket a Spectra Precision levette portfóliójáról, helyettük a továbbfejlesztett MobileMapper 120 és ProMark 220 vevők kerültek fel. Az integrált Z-Blade technológia lehetővé teszi a műholdjelek optimális felhasználását, ennek köszönhetően fedett terepen is biztosabban tartják a pozíciót a műszerek.

1: Annak érdekében, hogy országosan centiméter pontosan tudjunk mérni szükségünk van a Földmérési és Távérzékelési Intézet RTK korrekciójára. Melyet a készülékek a beépített GPRS modemen keresztül képesek fogadni, egy internet elérést biztosító SIM kártya segítségével. (GNSSNET)
2: Ahhoz, hogy a GPS RTK FIX-et; centiméter pontos pozíciót - tudjon mérni el kell telnie bizonyos időnek amíg elvégzi az ehhez szükséges számításokat. Ezt az időtartamot nagyban befolyásolja a mérés helyszíne és ideje, valamint a készülék GPS antennája.
3: GPS-el sajnos nem lehet bárhol és bármikor mérni, főleg nem centiméter pontossággal. A vevőkhöz írt környezeti jellemzők a következőképen értendőek:

  • nyílt terep: 100 méteres körzetben teljesen szabad kilátás az égboltra.
  • félig fedett terep: az égbolt felét nem takarja ki semmilyen tereptárgy.
  • fedett terep: az égbolt nagyobb része kitakarásban van (városban magas házak között, erdőben...)

Vannak olyan aktivációs lehetőségek, melyekkel le lehet rövidíteni az inicializálási időt, ill. fedettebb terepen is lehetőség van centiméter pontosan mérni külső antennás geodéziai vevő nélkül. Az opciók egy része kötött, tehát nem lehet bármelyik készüléknél aktiválni.

Aktivációs lehetőségek:

  • GLONASS aktiváció: mikor fasor mellett vagy házak között mérünk kevesebb amerikai GPS műholdat érzékel a készülék mely lehet, hogy nem elegendő az RTK FIX kiszámításához. Ekkor érdemes aktiválni az orosz GLONASS műholdakat, így fedettebb terepen is nagyobb a valószínűsége annak, hogy létre jöhet centiméter szintű helymeghatározás. (választható opció MM120 esetében, készülékhez tartozó aktiváció PM800 és PM220 esetében)
  • L1/L2 aktiváció: nyílt terepen jelentősen gyorsítja az inicializálási időt azáltal, hogy két frekvencián kiesnek bizonyos zavaró tényezők, melyek lassítanák a pozíció kiszámítását. Ugyanakkor fedett terepen is (város, erdő) nagyobb eséllyel tudunk RTK FIX-et mérni.